Så fungerar den svenska demokratin
I Sverige har vi haft demokrati i över 100 år. Det betyder att all makt utgår från folket. Vi har riksdagsval vart fjärde år där vi röstar fram olika partier och olika politiker. Kvinnor har fått rösta i Sverige sedan 1921. Som medborgare får du rösta i tre olika val. Det är val till riksdag, landsting och kommun. Du behöver inte rösta på samma parti i de olika valen om du inte vill.
När väljarna har sagt sitt
När väljarna har gjort sitt val så har alla partier fått ett visst antal mandat. Ett parti måste få minst 4 % av rösterna för att komma in i riksdagen. De partier som får majoriteten kan sedan bilda en regering. Traditionellt sett så är partierna uppdelade i ett blått block och ett rött block. Därför blev det stora rubriker 2018 när flera partier valde att samarbeta över blockgränserna.
När man bildar regering svär man också in en ny statsminister. Denna person regerar tillsammans med flertalet ministrar. Dessa ministrar kan tillhöra flera olika partier. De har sedan makten tills det blir ett nytt val eller tills regeringen faller i förtid.